VESIPAASTO

Omia kokemuksiani vesipaastosta ja siitä kuinka sen toteutan.

Kirjoitan tätä juttua paastosta kun paastoa on nyt pari vuorokautta takana. Paasto on mennyt tosi helposti tähän saakka ja mielitekojen lisäksi muuta vaivaa ei ole ollut. Tämä on vain miun tapa ja miun kokemus, ei ainut oikea tapa. Olen vesipaastoilua ”harrastanut” vissiin kohta pari vuotta. Aloitin Anni Sirviön ohjeilla jotka keto kickstarttiin liityttyäni sain. Siltä pohjalta ja kokeilujen jälkeen sekä netistä lukemieni johdosta olen löytänyt itselleni sopivan tavan joka tuntuu hyvältä ja jonka uskon olevan hyväksi kropalleni. Lisäksi Kirsi saloa instassa ahkerasti seurannut, hän paastoaa usein ja ihan viikonkin, siitä löytyy youtubesta videokin. Ota nämä naiset seurantaan!

Vesipaaston aloitan niin että edellisenä päivänä syön hieman kevyemmin kuin normaalisti, pienemmän määrän ruokaa ja ei ehkä niin rasvaista kun normaalisti. Syön viimeisen kerran aina tossa puolenyön maissa joten aloitan paaston siitä heti sen jälkeen. Eli paasto lasketaan alkaneeksi siitä kun syö viimeisen kerran.  Mie pätkäpaastoilen joka pv ja syön eka kerran vasta neljän maissa yleensä tai joskus vielä myöhemmin, niin tälläinen aloitus sopii miulle parhaiten. Voit kuitenki alottaa esim aamiaisen jälkeen. Oon kokenut, että kolme vuorokautta on sellainen itselle sopiva paasto yleisimmin. Joskus oon paastonnut viisikin vuorokautta. Menen kroppaa kuunnellen eli jos on tosi huono olo niin voin lopettaa ennenku tuo 3 vrk on täynnä ja jos taas on helppoa ja huippuhyvä olo niin voin jatkaa. Kehoitan sinuukin kuuntelemaan oloa, mutta muistutan , että se nälkä mitä koet paastolla ni on täysin ihan päästä kiinni eli siun kroppa ei oikeasti sitä ruokaa tarvitse silloin vaan selviää vallan mainiosti pelkällä vedellä ja elektrolyyteillä. Se on siis pelkkää mielihalua ja kun päätät niin se menee kyllä ohi! Olen testaillut paastoa hiilarimättöjen jälkeen ja se on tosi tosi vaikee, jos on jo valmiiksi vähemmillä hiilareilla ollut niin huomattavasti helpompaa. Carnivorella eli käytännössä pelkällä lihalla ja rasvalla ollessa paasto oli helpointa. Ketoosi kannattaa siis 😉 Paasto on hyvä keino palata takas ruotuun jos tuntuu että on päässyt luistamaan harhateille ruokavalion suhteen. Se voi toimia myös loistavasti buustaamaan aineenvaihduntaa ja voi auttaa painojumiin. Laihdutuskeinona se ei ole paras koska nestettä se vaan on mitä tän aikana menetetään ja kun ryhdytään syömään niin siitä tulee todennäköisesti osa takas. Itseä kiehtoo eniten paastossa se että kun autofagia käynnistyy niin se tuhoaa jopa syövän esiasteita, eli pakko olla hyväksi! Toki en ole lääkäri ja en voi sanoa kenelle kaikille pidempi paasto sopii, mutta ainakin jos perusterve on niin huoletta vaan kokeilmaan! Täältä voit käydä lukemassa tuosta autofagiasta lisää: https://oppimis-ja-muistitekniikat.fi/elimiston-puhdistusjarjestelma-autofagia/?fbclid=IwAR3YLz6buwZMItkCon3zB0kKFM0vXvyS3c6iGa3mEZ4vae7FsP5t0kbSAVQ&cn-reloaded=1

Oon huomannut että tärkeintä paastolla:

  • juoda vettä reilusti

  • ottaa suolaa reilusti

  • kaliumia

  • magnesiumia

Otan suolaa veden seassa yhdessä viinikiven kanssa. Sekoitan lasilliseen vettä lusikallisen suolaa ja lusikallisen viinikiveä ja otan sellaisen shotin paastolla 1-2 krt vuorokaudessa. Lisäksi otan triplamagnesiumia 4-8 kapselia vrk riippuen olosta. Kaliumin lähteeksi käy muukin kuin viinikivi mutta se ärsyttää ainakin itselläni vatsaa. Suolana miulla on paastolla käytössä Sel Marin, puhdistamaton suola. Viinikivi on lankakissasta ja triplamagnesium on puhdistamon tuote jota saa ihan marketeista yleensä.

Ekstraa on jos vaan mahdollista niin käytä:

  • aktiivihiiltä, se auttaa tehostamaan myrkkyjen poistumista kropasta. Tällä paastolla miulla sitä ei käytössä.

  • glaubersuolaa olen yleensä paaston alussa ottanut pussillisen veteen sekoitettuna jotta auttaa suolta tyhjentymään mutta nyt en saanu alas sitä, on tosi pahaa.

  • suolihuuhtelu apteekista ja luontaistuotekaupasta saatavalla pussukalla ja letkulla tosi helppo toteuttaa ja edistää ehdottomasti kaikenmaailman moskan poistumista kropasta. Hyvä olisi tehdä päivittäin. Jopa kahdesti. Itsehän olen tämän suhteen tosi laiska, mutta oon huomannut että se estää päänsäryn ja huonon olon. Koska oon tosi saamaton tän suhteen niin tavoite on tehdä se kerran, huomenna. Se on ihan siistiä ja helppoa joten huoletta voit tehdä. Varsinkin jos vatsa ei meinaa toimia ni ehdoton sillon. Joillakin vatsa toimii paastolla turhankin sukkelaan ja pitää varautua olemaan koko ajan vessan lähellä, itse taas voin toimia aivan normaalisti. Vessassa ravaaminen pissallakin kuuluu asiaan joten yöt saattaa olla katkonaisia ja muutenkin uni kadoksissa välillä. Toisaalta paasto tuo ihanaa energiaa ja pirteyttä jonka ansiosta saa enemmän aikaisemmaksi kuin koskaan! Mielitekoihin saa varautua mutta pitää vaan päättää että ei. Hajuaisti herkistyy ja kaikki tuoksuu miljoona kertaa paremmalle!

 Oon huomannut että jos on jalat pökkelöt tai niitä kivistää niin magnesium auttaa miulla siihen, jos taas päänsärkyä ni suola ja jos turvottaa esim kasvoissa tai sormissa turvotusta niin otan viinikiveä lisää. Ja näitä voi huoletta ottaa reippaasti kun ne poistuu ylimääräiset kuitenki pissan mukana, ja siitä syystä niitä joutuu tankata lisää. Vettä juon sen mukaan kun jano, yleensä ainakin sen 3 litraa, mutta voi mennä jopa enempi. Nyt kun on viileä sää niin ei samalla tavalla janota. Se vie kuitenkin nälkää pois. Kahvista olis hyvä pidättäytyä, mutta itse oon kyllä sallinu yleensä aamukahvin tai sit jos on jotain kyläilyjä tai muuta ni siellä myös. Mutta olen välillä ollut paastot ilman kahviakin. Paastolla se lakkaa maistumasta yhtä hyvältä joten määrä vähenee kuitenkin. Yrttiteetä voi juoda ja esim jos illalla paleltaa niin maistuu hyvältä. Oma suosikki clipperin lakritsitee. Ja jos suolasta kaipaa niin herbamarea kuumaan veteen niin on kun keittoa vetelis! viimeks en paastolla ottanut edes noita. Tänään olen juonut kahvin lisäks myös niitä. Paastolla saa varautua nälän ja mielitekojan lisäksi paleluun, mutta myös hiki on normaalia! Väsymys eka päivinä yleistä myös joten hyvä olis jos välttelis turhia menoja, samoin ei rääkkiliikuntaa väkisin vaan lempeästi liikkuen kroppaa kuunnellen. Ensimmäisenä paastopäivää kannattaa liikkua reippaasti niin tyhjentyy hillarivarastot. Jos testaat paastoa eka kerran niin hyvä ajoittaa vapaapäivälle. Varustaudu villasukilla ja tuplapeitolla . ️️Saunominen paastolla tuntuu vielä ihanammalta kun normaalisti! Joten sauno joka päivä jos mahdollista. Ja sitä ennen kuivaharjaus olis hyvä myös tehostamaan verenkiertoa. Hemmottele itseäsi kuorinnoilla ja naamioilla ruuan sijaan <3️

Vissyä en suosittele koska happojen takia sisuksille ei hyväksi kun vatsa tyhjä. Elektrolyyttijauhetta myöskään en käytä itse koska sisältää ainakin steviaa ja se voi ylläpitää makeanhimoa josta halutaan myös eroon, lisäksi haluan mahdollisimman puhtaaasti paastota. Eka kertalaisia jännittää ja voi olla vaikeaa, mutta jos et ole tottunut paastoamaan niin rohkeasti kokeile kuitenkin ja pidennä pikkuhiljaa esim tällä kertaa vuorokausi, ensi kerralla kaksi.️

Vesipaaston lopetus kannattaa tehdä pikkuhiljaa, mielellään hörppimällä luulientä tai sitten pikkasen munakokkelia esim. Puran paaston yleensä rauhallisesti pikkuhiljaa ruokamäärää lisäämällä parin paaston jälkeisen päivän ajan.

Siinäpä ehkä tärkeimmät mitä tuli mieleen, laita ihmeessä viestiä jos en jotain tajunnut selittää. Tsemppiä kaikille!

T: Paula

P.s tuu instaan seuraamaan: https://www.instagram.com/paulan_keto

muoks! 7.1 pari päivää paaston jälkeen jatkan tätä..

Eli tosi monia kiinnnostaa aina se että no laihduitko, paljon lähti paino?? No vaikka en tätä paastoa laihduttamistarkoituksessa tehnyt enkä tee jatkossakaan niin nyt sitten mittasin vain jotta saan kertoa paino tippui kaksi kiloa ja vatsan kohdalta katosi kolme senttiä. Ei hullummin 😀 Ihana, kevyempi alku tähän vuoteen! Mutta sehän on pääasiassa nestettä jota kertyi joulumässyttelystä ja varmasti tulee takaspäin hieman kun rupes syömään taas. Tosin miulla yleensä paaston jälkeen vatsan toiminta vauhdittuu joten ei välttämättä tuu takas painoo, mutta vaakalla en aio useammin ravata.

Paastohan kesti miulla tällä kertaa 4 vuorokautta ja kaikenkaikkiaan meni tosi hyvin. Ainut että olisi se suolihuuhtelu pitänyt tehdä, mutta olisin kaivannut hieman omaa aikaa kun sen teen 😀 Sitä ei ollut joten ehkä ensi kerralla! Paastolla päänsärky lähti tehokkaasti kun otin kunnon suola/viinikivi shotin. Ja lihaskolotukset kun otti magnesiumia reippaasti. Seuraavaan paastoon uhkasin jättää ton kahvin myös pois, joten siitä tulee haastavampaa. Helmikuussa seuraava paasto, siitä infoan ainakin instassa @paulan_keto sivulla ja facessa paulan paastoryhmässä. Siellä iso sakki yhdessä paastoamassa niin on vertaistukea <3

 

T:paula

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *